HEST ER BEST: Silje Hegna fra Dalen har et særskilt godt øye til fjordingen Kari.

Et hjerte for dyr

 

- Dette året vil jeg huske hele livet, sier Silje Hegna fra Dalen i Telemark. Hun er elev ved Risøy fokehøyskole i Tvedestrand – og røper et særlig stort hjerte for dyr.

 

- Jeg bare elsker dyr, sier Silje Hegna (20) entusiastisk.

Hun er elev ved Risøya Folkehøyskole, hvor havhorisonten er nærmeste nabo og Lyngør fyr sveiper med sine glimt over skolebygningene og de mange, andre små kystperlene som syder av liv og Sørland om sommeren.

 

Skjærgårdsvinter

Nå er det streng kulde og vinter. Risøya er slett ikke stille av den grunn. 125 elever myldrer omkring på denne 500 mål store øya. For mange av de andre elevene er det dykking, seiling eller sjøsport som er favorittaktivitetene. En del benytter fortsatt den åpne fjorden til å bade eller dykke, men lenger inne har isen lagt seg sikker. Dermed er det skøyter som gjelder!

Men Silje er fortsatt aller lettest å finne litt lenger inne på denne folkehøyskole-øya. Nærmere bestemt blant hestene Kari, Galant og Vargur. Disse har hun også tatt på seg et særlig ansvar for. Hvis hun ikke er inne hos kaninene, da. Eller kanskje hun har gått opp til Sirkeline, Bukken Bruse og de andre geitene, der de holder til midt inne på skjærgårdsperlen av en øy.

 

Dyretekke

Silje Hegna husker godt den aller første rideturen sin, da hun bare var tre år. Siden har det blitt mange, mange flere. Og kontakten mellom hest og rytter er den aller beste.

- Jeg har mitt eget hestespråk, forteller hun. At det virker, har mange fått se. Hester som andre regner for umulige, blir snille som lam og følger oppmerksomt med når Silje slipper til.

Dyretekket omfatter forresten langt flere arter enn hest. Silje forteller entusiastisk om den prikkete brune kaninen Snurre som fulgte etter henne som en hund og som hun fikk til å spise mye annet enn vanlig kaninføde. Fisk for eksempel.

 

Appetitt på livet

Silje Hegna er født og oppvokst i Dalen. Hun hadde fem år på kokkelinja ved Seljord vgs bak seg, da rådgiveren der foreslo et år på Risøy folkehøyskole. Hun tok en tur ned til skolen, og syntes at dette var midt i blinken! Da var det faktisk ikke bare dyra som trakk. For her fant hun flott kystnatur. Og kanskje aller viktigst et spennende ungdomsmiljø som hun mer enn gjerne ville kaste seg ut i.

- Alt var bare helt topp, det kunne ikke vært bedre, syntes hun.

Så troppet hun opp som elev da skoleåret begynte i august 2009.

At skolehverdagen gir en jevn strøm av utfordringer og inntrykk, er det ingen tvil om. Visst blir det båt- og friluftsliv. Klasseturen til Østerrike og Slovakia i oktober var midt i blinken for ei jente med livsappetitt. Senere venter en tur til Estland. Klassen hennes har en aksjon til støtte for et barnehjem i Tallinn, og i april skal elevene selv sørge for å overlevere det de har samlet inn til gatebarna der.

Den vanlige hverdagen er forresten et høydepunkt den også. Samværet med medelevene. Atmosfæren av ungdom. Alt som skjer, og som ikke en timeplan i verden kan fange inn!

 

 


 

”A-klassen”

Risøy folkehøyskole har linjer for dykking, seiling, sjøsport, redning, reiseliv og kreative fag som musikk, kunst og interiørdesign. Midt i dette mylderet er linjen til Silje blant tilbudene. Offisielt heter den ”Aktiv bo og fritid”, populært kalt ”A-klassen”. ”Et fullverdig folkehøyskoletilbud for deg med spesielle behov,” reklamerer skolebrosjyren. Hestefag er en viktig del av tilbudet. Der står det også at et år på folkehøyskole er et år for livet. Dette stemmer bra, synes Silje Hegna.

Etter folkehøyskolen regner hun med å begynne i jobb

- Da kommer jeg i alle fall til å huske dette året, hele livet.

 

Av Peter Svalheim